Ernst Daniel Smid over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Ernst Daniel Smid

Operazanger, bariton, radio -televisie presentator en oprichter van de Stichting Pijn bij Kanker
Geïnterviewd op 17 mei 2015

Wat vind je van de sociale media? En gebruik je het? 
Zelf heb ik een Facebook, Twitter en LinkedIn account en vroeger zat ik ook nog op Hyves. Ik gebruik het om te kijken wat mensen allemaal ventileren, zeker een paar keer per dag. 
Wanneer je artiest bent moet je zichtbaar zijn.Toen ik een andere agent kreeg na het overlijden van mijn vrouw (noot KB: Roos Giesen van der Sluis was tevens Ernst Daniel’s PR agent) gaf hij aan dat ik zichtbaar moest zijn op Twitter en op Facebook. ‘Het is belangrijk dat  mensen kunnen zien wat je doet, waarover je zingt en wat je bezig houdt.’ Dat hebben we toen maar gedaan. 
Vooral via Facebook komen ook zakelijke aanvragen en berichten binnen. Op mijn artiestenpagina account heb ik ongeveer 6000 vrienden en op een privé pagina zijn dit er 1400,wat eigenlijk al heel veel is. Privé wil ik beperkt houden tot mensen die tot mijn intimi behoren. 
De sociale media zijn voor mij dus positief!

Wat betekent voor jou succes?
Succes betekent voor mij  wanneer ‘de boodschappen’ die je op het toneel vertelt aankomen. Het betekent niet: ik heb dit jaar 6 ton verdiend en verleden jaar was het maar 1 ton. Succes is je missie volbrengen. Mijn missie is om vanuit respect voor de klassieke componisten deze muziek bij de mensen te brengen.
Wanneer het publiek mee gaat in je passie, in je gedrevenheid, dan is dit voor mij succes. 

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent? 
Heel hard werken, maar ook ‘klussen’ doen die lijken af te wijken van je doel.
Mijn doel was een hele goede operazanger worden. 
Ik vind het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Bijvoorbeeld miljonair worden zou mij nooit lukken. Tot 1990 heb ik twaalf jaar lang goed in de opera wereld gewerkt, na die tijd werd dat minder, maar kreeg ik de mogelijkheid om in musicals te gaan zingen. Men vond dat ik daarin goed was dus heb ik mijn doel bijgesteld.

Heeft succes te maken met de ‘ juiste mensen’ kennen? 
Absoluut! Soms moet je op het juiste moment en op de juiste plaats zijn, bij mensen die je kunnen helpen je doelen te bereiken en je droom te verwezenlijken. Dat kan een goede vriendin, maar ook een goede agent of dirigent zijn.

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn?
Een gezonde zelfkritiek hebben, want het is verleidelijk om mee te gaan in de gedachten gang van mensen die je geweldig vinden of juist niet. Mijn faalangst ontstond door mij te veel door de kritieken te laten beïnvloeden. In het begin van mijn carrière was de kritiek eerder op mijn voorkomen gebaseerd dan op wat ik neer zette: de man met die grote waffel die een aria komt zingen. Het heeft me wel geleerd om in mijn eigen kunnen te geloven. En: ‘morgen zit de vis weer in de krant.’ 
Ik ben nu 61 en ik ben er nog steeds, dus ik zal wel iets kunnen….. 
Trouwens die ene rol is geen legitiem bewijs dat je die andere rol ook zou kunnen. Mijn grens ligt bij Jago en Otello en bij Nabucco. Een Jago kan ik in een groot theater niet zingen, ik heb niet genoeg kracht in mijn stem, men hoort mij dan niet. Ken je grenzen dus!

Wat betekent geluk voor jou?
Een gelukkig mens ben je wanneer je zorgeloos mag leven, wanneer je de zorgen niet elke dag op je schouders voelt drukken. Zorgen over of ik morgen wel werk heb, of ik nog een pensioen heb, of ik of mijn kinderen nog wel gezond blijven?
Ik was geen zorgelijk type, maar ben dit wel geworden na de ellendige dood van mijn vrouw 2,5 jaar geleden. Ik ben zorgelijk geworden over hoe het leven in elkaar zit en dat het zo maar op het mooiste moment afgelopen kan zijn. 

Heb jij geluk gehad? 
Ja, ik heb geluk gehad met mijn ouders die mij de liefde voor klassieke muziek hebben bij gebracht. Met Erna Spoorenberg die mij tegen alle adviezen in op het Conservatorium in Amsterdam toch aangenomen heeft.
Geluk heb ik gehad met de vrouw met wie ik getrouwd was en zelf balletdanseres was. Ik heb geluk met mijn 3 kinderen en met mijn nieuwe vriendin. 

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
Heel vaak. 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je succesvol, bekend/beroemd en/of invloedrijk bent?
Nee, ik vind het niet lastig. Ik zal altijd bereikbaar zijn voor alle aanvragen maar ik probeer het wel beetje te beperken. Twintig gala’s per jaar voor niets is behalve inkomsten derving te veel en daarbij wordt je snel een gala slet, die overal bij goede doelen graag wil laten horen hoe goed hij kan zingen.  
Ik doe aan de golfdagen mee, en zet mij in voor Life Forever, KWF, Aids fonds, KiKa
en natuurlijk voor de Stichting Pijn bij Kanker, mijn eigen stichting, opgericht na de dood van mijn vrouw. 

Wanneer help jij mensen? 
Via meerdere goede doelen, maar dus ook via de Stichting Pijn bij Kanker.
Via deze stichting zijn we bezig om mensen effectievere pijn bestrijding te laten krijgen. In Nederland is er veel wat niet in orde is in het proces van pijn bestrijding bijvoorbeeld communicatie, de houding van artsen, overleg, rapportage, waardoor de patiënt (vaak in een palliatief stadium) onnodig pijn lijdt. 
Mijn vrouw heeft zelf ondraaglijk pijn gehad, ze heeft het helemaal doorstaan. Ze moest vaak lang wachten op pijnmediatie. Ik maak mij sterk voor een groot deel van de mensen die het niet gaan halen. We zijn nu bezig met ronde tafel gesprekken met ziekenhuizen. Het is prettig dat mijn bekendheid hierbij helpt, het opent deuren die voor anderen gesloten blijven. www.stichtingpijnbijkanker.nl/