Joram Lürsen​ over Sociale Media, Geluk en Succes

Interview met Joram Lürsen

Regisseur van ondermeer televisie series als All Stars, Vuurzee en de succesvolle bioscoopfilms ‘Alles is Liefde’, Alles is Familie’, ‘Het Geheim’ en ‘Dolfje Weerwolfje!

Wat vind je van de sociale media? En gebruik je het? 
Nee, dat gebruik ik niet. Bij LinkedIn bijvoorbeeld ben ik er een beetje in geluisd. Ik wist eigenlijk niet wat het was. Het is voor een mij beetje het gevoel alsof ik op het schoolplein ben: wil jij met mij linken? Soms denk ik dat ik niet kan weigeren omdat ik diegene ken die mij een verzoek stuurt. Ja, en leuke vrouwen die ik niet ken, die accepteer ik ook! Verder weiger ik ze allemaal. Met Facebook en Twitter doe ik helemaal niets. Ik ‘zit’ trouwens wel op Instagram. Het visuele daar houd ik van.

Wat betekent voor jou succes?
Succes is ultiem positief: iets wat goed gelukt is naar je eigen maatstaven. Dit kan opvoeding zijn of je vriendschap met iemand. Succes is voor veel mensen werk gerelateerd: wat vind ik van mijzelf succesvol en wat vinden andere mensen van mijn werk. Voor mij geldt dat, wat ik doe dat zelf interessant en goed moet vinden. Ik heb privé succes nodig om succes in mijn werk te bewerkstelligen.

Wat heb je gedaan om te bereiken waar je nu bent? 
"Ik heb redelijk zorgvuldig mijn pad gekozen: ik heb veel televisie werk gedaan omdat ik het maken van een bioscoop film een te grote druk vond. Je staat als tv maker wat minder in de schijnwerpers. Eerst goed oefenen voordat je op het ijs gaat, voordat je met de wedstrijd begint. Dingen die ik leuk en inspirerend vind doe ik. Verder moet ik echt een klik met producent hebben. Meestal werk ik dan ook met dezelfde producent. Een goed contact is voor mij erg waardvol."

Heeft succes te maken met de ‘ juiste mensen’ kennen? 
Voor mij zijn de juiste mensen diegenen die goed zijn in hun werk en met mij goed kunnen matchen. Ja dus, mijn succes heeft vele vaders en moeders.

Wat zijn jouw tips om succesvol(ler) te zijn?
Dicht bij jezelf blijven en goed na denken wat je wilt. Wat is voor jou de best passende manier om dat te bereiken? 
Ik luister goed naar mezelf: ik ben goed genoeg en ik kan dit doen, maar ik stap niet zo gauw naar iemand anders om hulp te vragen. Ik ben heel vasthoudend, kan ergens heel lang op wachten. Geduld combineren met doorzettingsvermogen en iets heel graag willen, dat is wat ik doe. Dat geldt trouwens meer voor concrete werk- ‘dingen’. Op persoonlijk vlak vind ik het lastiger. Intimiteit met andere mensen, dat moet vanuit twee mensen komen. Wanneer dat niet zo is, ga ik het niet gemakkelijk aan.

Geluk is evenwicht zonder dat het slaapverwekkend wordt. Daar bedoel ik mee dat er wel spanning op de dingen moet zitten die ik doe. Ik ben niet van de himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt; ik ben ontzettend stabiel. Van kleins af aan moest ik reflectie hebben op de dingen die gebeurden. Ik zal zelden ergens primair op reageren. Voor mij is het goed wanneer een situatie stabiel is anders word ik onzeker. Het moet echter niet saai worden. Het vinden van de balans tussen spanning en stabiliteit is dus de kunst. 

Heb je geluk gehad? 
Zeker, ik ben blanke man die in Nederland woont. Ik kom uit een liefdevol gezin, niet uit een steenrijk familie maar we hadden ook geen totale armoede. Veel dingen gingen van zelf. Zonder pijn. Dat is een groot geluk en dat besef ik ook.

Word jij vaak gevraagd iets belangeloos te doen?
Nee, dat is niet zo gebruikelijk. De mensen waarmee ik om ga zitten in het zelfde wereldje. Trouwens als men mij iets vraagt over iemand anders , zoals het telefoonnummer van Kim van Kooten, dan doe ik het niet. 
Ik word wel eens gevraagd door DWDD om commentaar te geven over een film. Maar ja, wanneer ik die film niet gezien heb heeft het niet zoveel zin om daar te gaan zitten. 
Wanneer het mijn nieuwe film betreft. 

Vind je het lastig wanneer je gevraagd wordt omdat je bekend, beroemd of invloedrijk bent?
Nee, dat gebeurt ook niet zo veel. 

Wanneer help jij mensen? 
Ik ben redelijk op mezelf gericht. Wanneer ik mensen echt kan helpen en het is te combineren dan doe ik het graag. Ik heb wel eens een filmpje voor Amnesty International gemaakt. Dan kan ik iets doen wat ik belangrijk en goed vind.
Wat vaak gebeurt is dat men vraagt of een jong iemand van de filmacademie mee mag lopen. Zoals bij de opname van mijn nieuwste film in Boedapest is een Hongaarse jongen van de filmacademie in Nederland met onze ploeg meegegaan. Een van zijn taken was onder meer tolken. Deze Nederlandse Hongaar had zich aangemeld bij de producent: ‘Ik wil graag meelopen.’ Het was leuk en voor hem ook boeiend, ik heb in ieder geval veel plezier met hem gehad en ik hoop dat het hem iets heeft gebracht.